Kan jij 100% ZIJN wie je bent?

sn14on_100zijn_dsc9892-defMindfulness voor Kinderen en jongeren

Maureen van Goethem

HOEVELAKEN   Wij hebben er allemaal mee te maken: prikkels. Het is druk en het is veel! Om je goed staande te kunnen houden in deze tijd is het prettig als je regelmatig in staat bent om zelf te kunnen ontspannen.

Manon Meijer (49) uit Hoevelaken richtte vorig jaar haar eigen bedrijf op: 100% ZIJN. Manon houdt zich bezig met het trainen en coachen van kinderen/jongeren tot en met 19 jaar, door het geven van mindfulness, aandachttrainingen. Kinderen en jongeren beleven dagelijks veel in een  wereld die steeds veeleisender wordt, zoeken naar zichzelf, maken keuzes’’, vertelt Manon. ,,Soms kan dit leiden tot piekeren, spanning, faalangst, verdriet en boosheid.’’

 

Individueel

Bij 100% ZIJN is het mogelijk om te kiezen voor een individueel mindfulnesstraject. Het voordeel daarvan is, dat de training kan worden aangepast aan de persoonlijke behoefte. Ook kunnen de sessies gepland worden op een tijd die het beste uitkomt. Er starten regelmatig nieuwe trainingen.

Tijdens de training krijgen de kinderen handvaten aangereikt om onder meer met prikkels om te gaan. Het bestaat uit aandacht- en ontspanningsoefeningen en uit gesprekken. Manon: ,,Veel in het leven overkomt je, dat is niet te voorkomen, dat kun je niet sturen, maar je kunt wel leren hoe je ermee omgaat. Als je weet hoe je er mee om moet gaan, dan krijg je meer regie over je eigen leven.’’

De training voor kinderen duurt acht weken en voor jongeren tien. De reden dat deze training twee lessen langer duurt, is met name dat er twee extra lessen in zitten, waar jongeren meer aan toe zijn; Spanning & Stress-les en de Kunst van Communicatie.

 

Wanneer gebruik je mindfulness in de klas?

Kinderen en jongeren hebben een steeds drukker schoolprogramma. Er wordt steeds meer van ze verlangd. Voor hen is het daarnaast ook een hele uitdaging om hun plek te vinden in de klas, op school. Dit gaat nogal eens gepaard met verwarring, onzekerheid en stress.

Het is een training voor leerkracht en leerlingen, op basisschool en voortgezet onderwijs. De kinderen/jongeren doen klassikaal oefeningen en er zijn gesprekken. Er worden soms tijdens het oefenen allerlei dingen aan elkaar verteld. Ook vaak hele persoonlijke dingen. Daarom wordt er afgesproken en beloofd dat alles wat er tijdens een training besproken wordt, binnen de vier muren blijft.’’

Mindfulness heeft positieve effecten op concentreren, leren, het omgaan met stress en spannende situaties (zoals schooltoetsen), sociale interacties met anderen, sportieve prestaties, regulatie van emoties en bewustwording van gedrag. ,,Ook pestgedrag neemt zichtbaar af en groei zelfvertrouwen neemt toe. De kinderen leren vaardigheden waar ze de rest van hun leven veel aan hebben’’, besluit Manon.

Manon: ,,Dit is mijn motto: Als je jezelf niet ziet zitten, zien anderen je niet staan!’’

 

100% ZIJN wie je bent

Tel. 06 – 526 19 095

www.100procentzijn.nl

 

 

 

Dit artikel stond in de Stad Nijkerk op 01-04-2015.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.